Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Στην έκθεση στο πλαίσιο του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη - Η μνήμη του νερού συμμετείχε ο Κ. Μπαρδώσας



Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Λιβαδειά η πρώτη συνάντηση καλλιτεχνών στο πλαίσιο του διετούς ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Η μνήμη του νερού» το οποίο εντάσσεται και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη».
Το συγκεκριμένο έργο όπως σημειώνει η εφημερίδα «ΔΙΑΒΗΜΑ» ( www.diavima.gr ) αποτελεί σταθμό καθώς στοχεύει τόσο στην πολιτισμική όσο και στην οικονομική ανάπτυξη.
Παράλληλα στη διάρκεια του προγράμματος στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του νερόμυλου λειτούργησε έκθεση με έργα των ντόπιων καλλιτεχνών στην οποία συμμετείχε ο Κώστας Μπαρδώσας.


Πιο συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει:

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Λιβαδειά η πρώτη συνάντηση καλλιτεχνών στο πλαίσιο του διετούς ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Η μνήμη του νερού» το οποίο εντάσσεται και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη».
Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί σταθμό για τη Λιβαδειά καθώς στοχεύει τόσο στην πολιτισμική όσο και στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης.
«Για μας είναι μία εξαιρετική συγκυρία διότι ένας στόχος, ένα από τα οράματά μας, είναι να ξεκινήσει η πόλη να γεννιέται ξανά μέσα από το ποτάμι της Έρκυνας οπότε αντιλαμβάνεστε ότι μαζί με τους παράλληλους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής και αναφέρομαι στην βιώσιμη αστική ανάπλαση με 4 εκ. ευρώ στις ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις της Περιφέρειας καθώς επίσης στα ανοιχτά κέντρα εμπορίου που είναι δύο συντεταγμένες κινήσεις, προγράμματα σχεδιασμού, που θα αναβαθμίσουν όλο το ιστορικό κέντρο, το εμπορικό κέντρο της πόλης, ξεκινώντας από τη μία κορυφή του τριγώνου που είναι η περιοχή της Έρκυνας», τόνισε μεταξύ άλλων η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου.



Η project manager του Προγράμματος Iwona Preis εξέφρασε την ικανοποίηση της για την πορεία του στην Λιβαδειά τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το πρόγραμμα είναι η μνήμη του νερού γιατί «το DNA, η ιστορία των τόπων αυτών είναι μέσα στα μόρια του νερού και το νερό βρισκόταν και βρίσκεται πάντα εδώ».

Όπως σημείωσε στη Λιβαδειά το πρόγραμμα προχωρά «με τη συνεργασία των ντόπιων καλλιτεχνών με καλλιτέχνες που έρχονται από διάφορες χώρες για πρώτη φορά να πάρουν εικόνες, εντυπώσεις, πληροφορίες και την επόμενη φορά που θα επιστρέψουν θα μπορέσουν να δημιουργήσουν τα έργα τους. Πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος οι τοπικές αρχές θα καταφέρουν να δουν τις δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών».


Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό οι πόλεις που έχουν κοινό χαρακτηριστικό τα παραποτάμια η παραθαλάσσια μέτωπα και στο παρελθόν υπήρξε εκεί μία ανάπτυξη βιομηχανική ή Βιοτεχνική που τώρα δεν υπάρχει πια με ποιον τρόπο μπορούν να αναδειχθούν. Να γίνουν πάλι λειτουργικές για τους δημότες, ίσως με αλλαγή χρήσης ή με ανάπλαση των περιοχών.
Στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιτέχνες από Σουηδία, Σκωτία, Βάλγιο, Πολωνία και Ιρλανδία, επισκέφθηκαν τη Λιβαδειά και μαζί με ντόπιους καλλιτέχνες αναζήτησαν τρόπους και μορφές μέσω της δημιουργίας και ανταλλαγής ιδεών, συμβάλλοντας στο να βρεθεί μία κοινή γλώσσα η οποία θα δημοσιοποιηθεί σε όλη την Ευρώπη μία κοινή γλώσσα αναφοράς σε αυτές τις πόλεις.
Επίσης κατά την παραμονή τους στη Λιβαδειά συναντήθηκαν με ομάδες πολιτών, με ιδρύματα και με παραγωγικές τάξεις.
Η πρώτη επίσκεψη είχε την έννοια της καταγραφής και της ανάλυσης των δεδομένων στη συνέχεια θα οδηγήσουν στην έμπνευση και τη δημιουργία με κατάληξη την διαμόρφωση προτάσεων.
Μετά το τέλος της επίσκεψης η κ. Πούλου σημείωσε: “Αποχαιρετάμε σήμερα τους σημαντικούς Ευρωπαίους καλλιτέχνες και τους συντονιστές, που επισκέφθηκαν την πόλη μας, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη: Η μνήμη του νερού».
 Ήταν η πρώτη συνάντηση στη Λιβαδειά και θα επακολουθήσουν αντίστοιχες σε όλες τις πόλεις - εταίρους. Διακριθήκαμε για μια ακόμη φορά για την φιλοξενία και το πλούσιο αλλά και καινοτόμο πρόγραμμά μας. Βάλαμε ψηλά τον πήχη του προγράμματος”!
Παράλληλα ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν στην  άψογη διοργάνωση, μεταξύ των οποίων Ραφίκα Σαουις, Ανδρέα Σταματάκη, Βάσια Τσοκόπουλο, Λάμπρο Σκάρλα, Δημήτρη Λεβέντη, Κώστα Παπαδημητρόπουλο, Γιάννη Λιάσκο, Έφη Παλαμήδα.
Επίσης ευχαρίστησε τους τοπικούς καλλιτέχνες, Σπύρο Γουργιώτη, Κώστα Μπαρδώσα, Αλέκο Τσαμάτη, Ελπίδα Γεωργοπούλου, Σταυρούλα Γουργιώτη, Γιώργο Πούλο, Φρίξο Καλούδη, Γιώργο Λάιο, Θεοδώρα Μπάρμπου-Δεσπότη, την θεατρική ομάδα για την παράσταση la nonna, τους πανεπιστημιακούς Ιωσήφ Μπιζελη και Σταμάτη Ζογκαρη, την συντοπίτισσα Αγγελική Πελέκη υπεύθυνη για το πρόγραμμα στο ΥΠΠΟΑ, τους αρχιτέκτονες Λουκά Αγγελή και Θοδωρή Μοιρογιάννη, τις δομές υγείας ΕΠΑΨΥ και ΕΚΕΨΥΕ, το ΕΕΕΕΚ, το ΚΑΠΗ, τις ΚΟΙΝΣΕΠ "Ερκυνα" και "εννέα μούσες", την ΚΕΔΗΛ, τον συνεταιρισμό κτηνοτρόφων και τον Δημήτρη Δανιά για την ξενάγηση και την φιλοξενία των καλλιτεχνών, τις γυναίκες και τους άνδρες που συμμετείχαν στο δρώμενο "ιστορίες γυναικών", το δίκτυο αλληλεγγύης, τους εθελοντές και ιδιαίτερα τους εθελοντές του Δήμου "Λεβαδρω" τους μαθητές του ΕΠΑΛ και τον Μάριο Πανταζή που θα δημιουργήσουν grafity και όλους όσοι βρέθηκαν από προσωπικό ενδιαφέρον στις εκδηλώσεις του προγράμματος!
“Η καταγραφή και η πρώτη αναγνώριση των χαρακτηριστικών του Δήμου μας ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και με την συμμετοχή πολλών ανθρώπων. Οι ξένοι και οι δικοί μας καλλιτέχνες θα ανταλλάσσουν σκέψεις, ιδέες, προτάσεις μέχρι την 2η συνάντηση στις 15 Απριλίου όπου και θα συνεργαστούν για να συνδημιουργήσουν καλλιτεχνικό έργο».
πρόσθεσε η Δήμαρχος Γ. Πούλου η οποία αναφέρθηκε και στον βασικό σχεδιασμό για την αναγέννηση της πόλης και του ποταμού ενώ μεταξύ άλλων δράσεων αρχιτέκτονες σε ειδικό εργαστήριο παρουσίασαν τη δημόσια πολιτική για την αστική ανάπλαση ενώ ο ιστορικός Βάσιας Τσοκόπουλος μίλησε για την βιομηχανία της Λιβαδειάς

Ταυτόχρονα με τη συμμετοχή του δήμου Λεβαδέων στο πρόγραμμα αναμένεται η προκήρυξη δύο αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για την ανάπλαση των όψεων του ποταμού και την παρόχθια κυκλοφορία ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση για το ποτάμι της Έρκυνας
Παράλληλα στη διάρκεια του προγράμματος στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του νερόμυλου λειτούργησε έκθεση με έργα ντόπιων καλλιτεχνών.

Ο Κώστας Μπαρδώσας μιλά για ένα από τα έργα του:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου